Wees lief, loyaal en shop lokaal

Fashion Reizen

Verbinding tussen de Indiase plattelandsambachtslieden en de Europese modewereld

Zo, dit is hoe het verhaal gaat. We waren aan het winkelen in Uttarakhand, een deelstaat in Noord-India, en we kochten een paar Angorastola’s (wij zijn vrouwen; we vinden overal een kans om te winkelen!). Het toeval wilde dat de handwerkslieden van wie wij ze kochten, hadden leren weven als onderdeel van een plattelandsontwikkelings- en werkgelegenheidsprogramma voor dorpen. Zo verdienden ze een regelmatig loon en dat hield hen gelukkig.

Toen drong het tot ons door – hoe konden we dit absoluut prachtige product niet mee terug naar Nederland nemen? Dit was onze kans om iets terug te geven aan ons land, en wel in de vorm van iets waar we van houden: mode!

Nadat we dat geregeld hadden, was het makkelijke deel het registreren van ons bedrijf bij de KvK. Vijftien minuten, en wat papierwerk later, waren wij – Kanak en Sindhu – ondernemers. Nu kwam het moeilijke gedeelte. Waar beginnen we? Hoe identificeren en kiezen we unieke Indiase stoffen die de westerse wereld zullen aanspreken?

Wij geloofden dat onze filosofie hartverwarmend was. We hadden toegang tot delen van India waar prachtige producten werden gemaakt en tot de mensen die ze maakten. Een bestelling van een boetiek in de eerste maand van ons bestaan versterkte ons vertrouwen. Het was voor een product dat ons na aan het hart ligt – de Vana (Bos Eik Zijde) Zijde Collectie.

Kort gezegd maakt de productie van Vana Zijde deel uit van een project voor bosbeheer in het Rudraprayag District van de Garhwal Himalaya in India. Het begon met het doel het levensonderhoud van de plattelandsgemeenschap te bevorderen door gebruik te maken van bosrijkdommen zonder de bomen te vernietigen. Het duurt drie dagen om een Vana Silk stola van begin tot eind te maken en er werkt een team van 22 wevers (waaronder drie meesterwevers) om deze stola’s te maken.

Het andere belangrijke project van Pashm is de productie van Angorawollen stola’s door ons team in Uttarkashi. In het kader van het plattelandsontwikkelingsprogramma van de regering (Gramin Rozgar Yojana) krijgen de dorpelingen een opleiding op de arbeidsplaats, met inbegrip van de voortdurende bijscholing van de meer ervaren wevers.

Wij streven ernaar samen te werken met ambachtslieden uit de Garhwal Himalaya en andere delen van India om unieke handgemaakte sjaals en stola’s voor de Europese markt te creëren. Door de ontwerpinput van onze klanten te combineren met het vakmanschap van ons team in India, ondersteunen we duurzame en modieuze fair-trade.

Sinds we zes maanden geleden begonnen, hebben we ook andere stoffen en wevingen gevonden waar we van houden – Ikat (tie and dye) Zijde, Gandhi Zijde en Himalaya Wol – die we aan onze collectie hebben toegevoegd. En in de komende maanden, zijn we van plan om onze stola’s en sjaals voor Spring Summer 2014 te laten zien.

Alexandra

24-jarige mode-liefhebber, ontwerper en blogger van Deense afkomst, opgegroeid in Londen en Amsterdam.

Dit vind je misschien ook leuk...